Ateismen och samhället

Ateism och Autism går ihop?

2016-09-11 16:09 #0 av: Grävlingen

Är det så att om man har Autism så går man mot Ateism? Är det en slump att dessa namn är så lika varandra? Har du Autism och är en Ateist? 

Anmäl
2016-09-11 16:13 #1 av: Maria

Vad har du fått det ifrån?

/Maria

 

Anmäl
2016-09-11 16:15 #2 av: Hera

Nej de hör inte ihop. Det ena är en funktionsnedsättning det andra handlar om tro.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2016-09-12 08:51 #3 av: Davbjo

Autism är inte en enda sak utan består av ett flertal faktorer. En av de faktorer som vissa autister har kallas för "mindblindness", vilket innebär att man inte utvecklar vad som kallas för "Theory of Mind". Vad det handlar om i praktiken är att vissa autister har svårt att se att medvetanden utanför det egna existerar (alltså Theory of Mind), vilket tycks vara ett grundkrav för religiösa föreställningar.

ToM spelar in i väldigt många andra vanföreställningar, inte bara de strikt religiösa. Folk som tror på exempelvis andar tillämpar också ToM, i det att de tror att ett sinne kan överleva den fysiska döden och verka på annat håll. Har man en sådan autism som gör att ToM saknas kan man dock fortfarande vara religiös, men då handlar det snarare om ritualer, form, gemenskap osv, snarare än att faktiskt tro på någon gud.

Mig veterligen finns det ingen solid evidens för att ateism är vanligare hos autister, det handlar nog mer om miljö, och att även om man som autist utan förmågan till ToM skulle få frågan så skulle man nog bekänna sig som troende även om det bara handlade om rutinen som sådan.

Är det en slump att dessa namn är så lika varandra?

Dålig fråga, då det så klart inte är slump vilka ord vi har (de slumpas inte fram), men det betyder inte att de har en koppling. A-tesim betyder icke-teism, att man skulle ha kallat tillståndet autism för detta just för att det skulle finnas en upplevd koppling till icke-teism är inte speciellt troligt, nej.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

Anmäl
2017-01-02 23:28 #4 av: [VCG1997]

Autism är ett samlingsnamn för flera olika funktionsnedsättningar i hjärnan medan ateism handlar om att man förnekar högre makters och guds existens samt inte anser sig tillhöra någon religion. Hur kan du få ihop dessa två helt skilda saker som att det skulle höra ihop? Antingen har du väldigt lite kunskap om både funktionsnedsättningar och religion eller så är detta ett oseriöst inlägg.

/Vanessa                                                                                                                                                                     Sajtvärd för HBT I Fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.