Annons:
Etikettlivsstil
Läst 2610 ggr
Candela
2016-09-08 18:23

Istället för barndop?

Jag (fd kristen) vill absolut inte döpa kommande barn, medan min kille (ateist) absolut vill det.. Det är tradition i hans släkt, och jag kan ju förstå det fina med att vilja fira att man fått ett barn, men för mig känns det som ett stort hyckleri med just barndop.

Har ju hört om folk som väljer att hålla en namngivningsceremoni istället, men hur går denna till rent praktiskt? Skulle vilja höra era personliga berättelser och erfarenheter! 

Vem håller i den (istället för en präst)? Hur går själva namngivningsprocessen till? Vad skrev ni på inbjudningskorten? Vad hade bebisen för kläder? Och ja, annat av intresse?

Annons:
Davbjo
2016-09-09 08:34
#1

Humanisterna är bra på att arrangera sekulära ceremonier, och det finns exempel på det du söker här.

Dopet som sådant är en strikt kristen tradition som endast syftar till att ta in barnet i kyrkans gemenskap, vilket också är ceremonins enda syfte och tema. Kan tycka att det är fullständigt obegripligt att som ateist vilja det för sina barn, mina barn är definitivt inte döpta.

Vad man skriver, hur man klär sig osv är naturligtvis helt valfritt, man kan absolut kalla det för en namngivningsceremoni eller "Barnvälkomnande", som Humanisterna gör. Ett dop har noll juridiskt värde, precis som denna ceremoni, så vem som helst kan hålla i den. Det finns gott om exempelvis vigselförrättare som säkerligen kan hålla i det hela till ett rimligt pris.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

Magi-cat
2016-09-10 07:38
#2

#0 Vem som helst kan hålla i en namngivningsceremoni och man behöver inte alls vända sig till någon speciell förrättare eller organisation.
Här har man möjlighet att utforma namngivningskalaset precis som man själv vill, utan av någon annan fastställda ritualer, med den lilla huvudpersonen i centrum!

Det kan vara föräldern som håller barnet och säger något valfritt, långt eller kort, läser en dikt t.ex. och talar om vilka namn babyn har fått. Hur mysigt som helst!

Kläder till babyn väljer man själv, något praktiskt och fint. (Och haklappar att byta med! 🙂)

På inbjudningar jag sett har det stått "Välkommen till namngivningskalas". 

Som lokal kan man välja vad som står till buds, antingen hemma om man har plats eller någon lämplig samlingssal. 

Lycka till! 🌺🎈🎂


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Mortiscia
2017-06-30 20:47
#3

Du ska få höra om apor… En grupp apor gavs olika slags mat, när de fick en särskild frukt (minns ej om det var druvor t ex) så fick hela gruppen en elchock. Till slut lärde de sig att inte ta av den frukten. Allt eftersom byttes aporna ut, en efter en tills ingen av originalgruppen återstod. Varje ny apa fick lära sig att inte äta frukten och trots att ingen av den första gruppen fanns kvar i slutet var det inte en enda som åt av frukten i slutänden. Poäng: varför envisas med traditioner, särskilt om man inte ens är troende?? Dessutom skrivs ungen in i Svenska Kyrkan och kommer att betala skatt i hela sitt vuxna liv tills han eller hon går ur, för egen del är det flera tusen om året kan jag avslöja. Ett dop innebär, som du vet mer än mig om, att man överlämnar sitt barn till Gud och ämnar uppfostra denne i kristen anda osv. Varför skulle man vilja göra det om man inte tror på Gud?? Vansinne!

Jag är ateist, min man ännu mer. Vår namngivningsceremoni bestod av att skicka in papper till Skatteverket. Hoppas ni hittar något som fungerar för er del men se för sjutton till att det inte blir ett hycklande barndop!

starhawk
2017-09-22 13:36
#4

Barndop är en hemsk tradition, utom någon som helst hänsyn till vad barnet själv kommer till insikt om så "tvångsinskriver" man barnet i kyrkan. Jag utsattes själv för detta övergrepp som barn och så fort jag fyllde 18 gick jag ur kyrkan och slapp därmed betala en massa skatt till kyrkan. Många som är ateister och ändå är kvar i kyrkan tror "det är så lite så" men dom vet inte hur mycket det rör sig om, men det är över tusen spänn som dom håvar in från dig varje år!

Ställ till ett litet trevligt namngivningskalas istället!

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

unbreakable8
2017-09-25 19:49
#5

Borde inte din kille som ateist motsätta sig ett dop i kyrkan?  Låter konstigt.

Davbjo
2017-10-01 01:14
#6

#5: Som ateist finns det inga "borden" eller "måsten" att förhålla sig till, man är fri att tänka helt själv. Det finns alltså rent konkret inga hinder för att vilja döpa sina barn i kyrkan.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

Annons:
Candela
2017-10-02 16:01
#7

Tack för alla svar på denna gamla tråd. Just nu har vi en liten flicka på 4 veckor här hemma ❤️ Det blir inget dop, vilket pojkvännen tycks ha förlikat sig med. Vi har överhuvudtaget inte planerat några festligheter ännu, utan har fullt upp med att komma på passande namn.

unbreakable8
2017-10-12 19:21
#8

#6 Men ändå konstigt ifall en ateist vill döpa sitt barn i en kyrka med allt vad det innebär.  Ateist betyder ju Anti-Gud. anti-tro,  Men det är många som säger att dom är ateister, fast dom inte egentligen är det.

Davbjo
2017-10-14 16:35
#9

#8: Nej, du har missuppfattat termen. Ateism betyder icke-tro, inte anti. Klart att många aterister är anti-teister, jag är en av dem, men de flesta är nog helt enkelt bara inte troende.

Men det är många som säger att dom är ateister, fast dom inte egentligen är det. 

Min gissning är att det omvända är betydligt vanligare.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

unbreakable8
2017-10-21 07:28
#10

#9 Menade icke-tro med blev fel. Men många ateister är iallafall starka anhängare mot kristendom. Det vet jag enligt erfarenhet. Om man inte vill tro, fine, men varför ge sig på dom som tror.

Davbjo
2017-10-21 20:54
#11

#10: Vem som helst får tro vad som helst på sin kammare. Om du sitter hemma och är övertygad om att porslinsgrisar är onda, att havrekakor styr regeringen och att jordnötssmör botar cancer så är det harmlöst, men om irrationell tro letar sig ut i samhället och börjar påverka andras liv så har vi andra en plikt att säga ifrån och sätta ner foten.

För mig får du gärna ha låtsaskompisar, tro på talande ormar och jungfrufödsel och så vidare, men när troende börjar diktera vilka som ska få gifta sig med varandra och vad vi ska lära våra barn rörande vårt ursprung så kommer vi gå i klinch om du inte är mottaglig för verkligheten.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

kamera0710
2017-11-05 12:42
#12

#10 Hur ser du i sammanhanget på barnens rättigheter? Bör exempelvis en förälder som är övertygad om att jorden är platt ha rätt att sätta sina barn i en skola som "lär" dem att det är så? Eller den som tror att barn kommer med storken?

Upp till toppen
Annons: