Ateistiska tänkare

Dawkinstråden

2016-05-07 08:58 #0 av: [Morfalum]2

Richard Dawkins har så länge jag kan minnas vart min ateistiska favoritgigant! Dawkins kombinerar sitt skoningslösa skarpa intellekt med humor och en ödmjukhet inför livet och andra människor. Han förblir en av mina största förebilder och har betytt enormt mycket för hur jag ser på världen och min plats i den. 

2010 då jag pendlade mellan Uppsala och Arlanda så brukade jag läsa Dawkins och min favorit var 'The God Delusion' som jag köpte på pocketshopen på Uppsala station. Boken var ren magi och fascination för Dawkins många kul exempel, intressanta resonemang och anekdoter. 

Jag har många gånger roat mig med att se på klipp tagna från de många debatter Dawkins medverkat i under sin karriär och njutit när jag tycker att han riktigt får till det och levererar punchlines som helt enkelt inte går att riktigt går att kontra, och som ofta har en viss komiskt effekt. Jag förmodar att detta är en egenskap som inte är allt för vanligt förekommande hos Oxfordprofessorer. 

Dawkins verkar själv vara medveten om sina YouTube-framgångar:

'There are quite a lot of YouTube clips of me that have gone viral. One that I think of is of a young woman at a lecture I was giving - she came from Liberty University, which is a ludicrous religious institution. She said, 'What if you are wrong?' and I answered that rather briefly, and that's gone viral.' ('Det finns en del YouTube-klipp med mig som har blivit virala. Ett som jag tror är med en ung kvinna vid en föreläsning jag gav -hon kom från Liberty University, vilket är en löjlig religiös institution. Hon sa, 'Tänk om du har fel?' och jag svarade rätt kortfattat och det hela har blivit viralt'

Detta tycker jag är ett underbart klipp där Dawkins sarkastiskt vänder sig emot vad han menar är oförnuftiga religiösa föreställningar. 

Denna tråd är till för alla som tycker något om Dawkins. Har du några favoritcitat eller favoritklipp med Dawkins? Här samlar vi allt som finns att säga om denne man! 

Källor

http://www.brainyquote.com/quotes/authors/r/richard_dawkins.html

Anmäl
2016-05-07 12:19 #1 av: Äppelsnäckan

Jag har den boken på svenska, borde läsa den någon gång.

Anmäl
2016-05-07 12:27 #2 av: Äppelsnäckan

Thumbs up till hans svar i videon.

Anmäl
2016-05-07 12:40 #3 av: [Morfalum]2

#2 Eller hur! Han är så himla kvick! 

Anmäl
2016-05-11 07:56 #4 av: [Morfalum]2

#1 Kan verkligen tipsa om att läsa Illusionen om gud (heter den va?). Det är rolig läsning med en del humor och man blir bra på att ge svar på tal i diskussionen kring gud eller inte gudGlad

Anmäl
2016-05-20 12:22 #5 av: kamera0710

På Svenska Dagbladets ledarsida ojade man sig väldeliga över Dawkins bristande ödmjukhet, när han besökte Sverige. Samma ledarsida snackar väldigt om vikten av kunskap i skolan, det är väl vikten av kunskap Dawkins betonar vad jag förstår. Kanske vill dessa ledarskribenter vara vän med både KD-fundamentalister och kunskapsivrare som Jan Björklund...

http://www.svd.se/dawkins-anhangare-behover-odmjukhet

Anmäl
2016-05-21 16:14 #6 av: Huygens

Jag gjorde en referens i den andra tråden, och var mindre tydlig med exakt vad och vem. Nu hittade jag ett exempel och lägger det i denna tråd istället, då det inte specifikt har med evolutionsläran att göra, utan mer allmänt är kopplat till Dawkins. Lite opposition så att säga.

Det är från 2008 då biologen Rupert Sheldrake berättar om ett möte med Dawkins då denne gjorde ett BBC-program, videoklipp (6 min).

Intervjun med Dawkins och Sheldrake, börjar nämnas ca 1,5 minuter in i klippet.


Anmäl
2016-05-23 12:29 #7 av: Davbjo

#5: Dawkins är väldigt krass i sina påståenden, och med evidens i ryggen kan man såklart vara det. Det är bara att titta på hur populär Agnes Wold med all rätt blivit senaste tiden tack vare samma krassa förhållningssätt till verkligheten.

Om evidensen skiftar är nog Dawkins (och Wold) inte sena med att ändra sig i sina uttalanden, de är ju trots allt intellektuellt hederliga vetenskapsmän. Många blir dock osäkra, och nästan lite fientliga, när saker och ting presenteras med sådan självsäkerhet. Liknande krav på ödmjukhet ser man dock aldrig i andra riktningen, ingen tycker att prästen på söndagens gudstjänst borde tillägga att gud "kanske" finns. Den som sitter på kunskap ska vara ödmjuk och den som sitter på tro ska vara bergsäker.

Ingen lätt balansgång tydligen.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

Anmäl
2016-05-23 20:59 #8 av: [Morfalum]2

#7 Håller med dig. Det finns skäl att känna sig säker och som man företräder något som faktiskt bygger på ackumulerade data från metodiska undersökningar som bör vara provbara för alla. Det finns lite i en sådan disciplin som vill mörka eller föra bakom ljuset utan snarare en transparens, en öppenhet men framförallt en ödmjukhet inför världen omkring oss. 

Kalla mig scientist, men finns det något en bör sätta sin tillit till så är det den mänskliga förmågan och potentialen att försöka förstå världen med de medel som vi alla har tillgång till.  Självklart kan man känna sig säker och som man faktiskt tjänar hela mänskligheten då man företräder sådana discipliner.

Anmäl
2016-05-29 10:52 #9 av: kamera0710

#7 SvD:s ledarskribenter är själva väldigt duktiga på att betrakta (åsiktsmässigt) oliktänkande som idioter.

Ett citat som exempel:

"Frågeställningar som förr endast återfanns hos haschtomtarna i alternativrörelsen dominerar nu debatten i Almedalen. Om opinionsmätningarna får rätt kommer Stefan Löfven i höst få förhandla med inte mindre än tre partier som alla vill införa sex timmars arbetsdag. Ett av partierna vill dessutom betala fullt arbetsföra människor för att ta ledigt från jobbet och vara hemma under ett så kallat friår. Det är svårt att ge någon exakt siffra innan Almedalsveckan är helt slut, men ETC-grundaren Johan Ehrenberg, som arbetat långt mer än heltid i tre decennier för en arbetstidsförkortning, har varit med i säkert hälften av alla debatter, känns det som. Tillsammans med Daniel Suhonen, som leder vänstertankesmedjan Katalys, nås full täckning.

(...)

Tunga politiska förslag, som alliansens 400-miljarderssatsning på infrastruktur eller Kristdemokraternas trevare om Natomedlemskap, går knappt att höra i det alternativa bruset av postkoloniala teorier om rasifiering, vithetskritik och identitetspolitik. Det finns inte längre något behov för en alternativ politikervecka, när hela vänstern har förvandlats till en politisk freakshow."

http://www.svd.se/aret-da-det-alternativa-blev-politisk-norm

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.