Ateismen och samhället

Tänker ni på vilken...

2012-03-07 19:48 #0 av: [MargaretaA]

Bössa ni stoppar pengarna i?

Vad anser Ateister om bevarandet av gammal folktro som t ex woodoo?

själv anser jag att man ska låta alla "blommor blomma" och att vi blir fattigare om alla ska gå "mainstream"...

Anmäl
2012-03-07 21:40 #1 av: [Boxman]

#0

"Tänker ni på vilken bössa ni stoppar pengarna i?"

Jajamensan, och jag ser gärna att biståndsarbete sker utan att samtidigt fungera som religiös reklampelare. Följande citat ur artikeln är ju bara obehagligt.

"I den kristna tidningen Dagen kunde man för en tid sedan ta del av en varning från tre företrädare för pingströrelsen att deras biståndsorgan inte skulle ”frestas” att ”avkristnas” för att få del av pengar från olika givare. Hellre färre resurser till nödlidande än att göra avkall på reklamverksamheten alltså."

 

Anmäl
2012-03-07 21:52 #2 av: [MargaretaA]

#1

ja det är riktigt ruggigt Skrikandes

Anmäl
2012-03-08 09:38 #3 av: [Morfalum]

#0 Jag tycker det är onödigt att lägga energi på att bevara saker utöver att försöka dokumentera och skriva ned. Att de dör ut är väl ändå ett symptom på att behovet av det har minskat, då är det en naturlig utveckling att det dör ut. Tänker likadant kring att hålla utdöende språk vid liv "bara för att" eller strikt hålla sig till kulturella seder och bruk för att "vi gör så". Glad

Det man kan göra är att försöka skriva ned muntlig tro och praxis till så stor usträckning det går så att det finns tillgängligt för efterlevande. Vem vet om det får en renässans i framtiden? Wicca är ju som bekant en spillra av en gammal folkreligion som tagits upp i modern tid.

Anmäl
2012-03-09 21:20 #4 av: [MargaretaA]

#3

"Att de dör ut är väl ändå ett symptom på att behovet av det har minskat"

"Wicca är ju som bekant en spillra av en gammal folkreligion som tagits upp i modern tid".

 

Har du nån bra förklaring till varför det verkar finnas ett behov för just Wicca - "i modern tid"?

Anmäl
2012-03-10 14:04 #5 av: [Morfalum]

#4 Det är ju en individualistisk religion som jag förstått, en "religion of a subjective life" och det är ju verkligen poppis idag, andra liknande religioner som får uppsving nu är olika religioner som uppehåller sig kring att söka inåt, hitta det sanna jaget och utveckla självet. New Age och dess olika tekniker är ju något annat som är poppis idag. Även det en individualistisk "religion" (det är egentligen problematiskt att bunta ihop new age som ett enda fenomen).

 

Anmäl
2012-03-10 17:26 #6 av: [MargaretaA]

#5

Ja New Age är verkligen som en påse Gott & Blandat. Det finns en del som tilltalar mig som individualist - men det finns mycket jag tycker är rena tramset.Som änglar, kristaller och delfiner....

Tur att man får välja själv - det tycker jag Haitierna och alla andra borde få göra också.

Anmäl
2012-03-10 21:22 #7 av: [Morfalum]

#6 Samma här, ja men visst är det häftigt!

Delfiner haha? Att de skulle bota sjukdomar osv? XD

Haitierna är tvugna att tillhöra en viss religion alltså? Visst jag inte. Det var ju inte så länge sen ändå vi var påtvingade religion här i Sverige, 50-talet fick vi religiosfrihet har jag fått lära mig nu. Det är inte så länge sedan. Beror ju på hur man ser det förstås. Glad

Anmäl
2012-03-10 21:36 #8 av: [MargaretaA]

#7

"tvungna" är de kanske inte - men man får intrycket av att det är fördel för att få hjälp av kristna organisationer. Se länk i #0

Men vars har du fått ifrån att vi i Sverige fick vänta med religonsfrihet ända tills 50-talet? tror nog att vi fick det tidigare.... vet dock inte exakt när...

Anmäl
2012-03-11 00:21 #9 av: [Morfalum]

#8 Ja alltså vi har haft frihet att välja mellan olika godkända samfund tidigare. Det var igen omöjlighet att exempelvis vara praktiserade jude innan som jag förstått såvida det var inom en godkänd rörelse. Däremot att helt vara befriad från tillhörighet i ett samfund fick vi 51, officiell religionsfrihet.

Anmäl
2012-04-04 07:54 #10 av: JAUS

Min önskan vore att all tro på övernaturliga fenomen inklusive religion försvann över en natt. Världen skulle vara så mycket bättre då.

Detta är dock en utopi, det kommer alltid finnas irrationella människor, tyvärr.

Anmäl
2012-04-04 20:28 #11 av: [Morfalum]

#10 Jag förstår dig men är det inte lite väl att säga att all religion är dålig religion och att alla religiösa människor är irrationella?

Jag har många religiösa vänner men jag skulle inte kalla merparten av dem irrationella, de har ett väldigt rationellt genomreflekterat sätt att se på världen.

Att man baserar sitt meningssystem på tro och inte förnuft hindrar inte nödvändigtvis en person från att använda förnuftet i andra avseenden. Vad säger du om dem som har en gudstro på ontologisk nivå men tror på vetenskapen som metod för att förstå världen? Är de också irrationella personer?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.